Hva er poenget med denne bloggen?

En blogg om Salomon August Andrée og hans forsøk på å nå Nordpolen med ballongen "Ørnen" i 1897. Med ham var Nils Strindberg og Knut Frænkel.
Etter bare 65 timers luftseilas ble de tvunget til å lande på drivisen. Så begynte en tre måneders dødsmarsj over isen som til slutt endte med at de tre døde på Kvitøya i oktober.

mandag 3. januar 2011

Tyrone Martinssons bok om Nils StrindbergI julen leste jeg Martinssons bok "Nils Strindberg. En biografi om fotografen på Andrées polarexpedition", et stykke tekst som er nevnt tidligere her på bloggen.
Boken tar for seg de fleste aspekter ved Strindbergs liv, selvsagt med hovedvekt på årene han jobbet med Andrée. Forholdet til Anna Charlier blir tatt opp i detalj og det er mange sitater fra brevvekslingen dem imellom.

Martinsson nevner også det sterke vennskapet som eksisterte mellom Strindberg og Alexis Machuron. Etter at Strindberg forsvant med Ørnen holdt Machuron kontakten med Anna Charlier frem til sin tidlige og tragiske død i 1901. Han var ett år eldre enn Nils og levde altså bare fire år lengre enn sin svenske venn.

Jeg liker godt tonen Martinsson har, den er saklig, nøktern og medfølende. Når man er interessert i Andrée-ekspedisjonen kommer man ikke utenom å lese bøkene Per Olof Sundman har skrevet og der stusser man før eller siden over den ganske aggressive og nedlatende tonen som brukes om Andrée. Martinsson er selvsagt ikke blind for at Andrée er ansvarlig for to unge menns livs altfor tidlige slutt men der Sundman fordømmer nøyer Martinsson seg med å søke forståelse. NB:Jeg sier ikke at Sundman ikke har et poeng, men til tider går han langt, særlig i sin geniale roman. Mer om dette siden.

2 kommentarer:

  1. Jeg ble nysgjerrig på Radioresepsjonen lydklippet, som ikke fungerte på kraposbloggen...! Re-postes?

    SvarSlett
  2. Grunnen til at det ikke lar seg spille av er at jeg lagrer klippet på en gratisversjon av divshare og månedens nedlastningsgrense er passert. Irriterende men det er prisen å betale for gratis lagring av store filer det er lett å lenke til. Det vil snart virke igjen.

    SvarSlett